Peste 200 de elevi cu deficiente de auz au invatat sa comunice mai usor, sa fie mai increzatori in sansele lor si sa se pregateasca pentru o viitoare meserie in proiectul de orientare profesionala “Vreau sa stiu”, derulat de Junior Achievement Romania cu sprijinul Fundatiei Orange.
Liceenii au lucrat impreuna cu profesorii dupa o programa learning by doing, adaptata caracterului lor specific de invatare, au primit manuale si materiale educationale gratuite si au participat la evenimente de tip “job shadow”, descoperind in mod practic meseriile pe care si le-ar putea alege in viitor.
Alaturi de consultanti voluntari Orange si antreprenori locali, elevii au explorat profesii posibile si aptitudini necesare pentru fiecare in parte. Activitatile propuse i-au stimulat sa lucreze in echipa si sa-si dezvolte abilitatile de comunicare. Elevii au realizat afise cu mesaje motivationale, au organizat dezbateri, jocuri de rol, sedinte de brainstorming, au cautat moduri de a solutiona conflicte interpersonale si au descoperit cum sa interpreteze diverse comportamente. In plus, au aflat cum se deruleaza un interviu de angajare si au invatat cum sa redacteze un CV si o scrisoare de intentie. Elevii au fost incurajati sa se gandeasca si la posibilitatea de a deveni antreprenori si au aflat cum sa faca o planificare financiara.
“Sunt convinsa ca aceste activitati trebuie repetate deoarece faciliteaza implicarea activa in dezvoltarea unei personalitati armonioase si responsabile a elevilor. Activitatile propuse in manuale presupun aplicarea unor metode moderne si creative, care alunga monotonia si formalismul”, a spus profesoara Ileana Dolinschi de la Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu din Timisoara.
Deficienta de auz este una dintre cele mai comune probleme de sanatate care afecteaza calitatea vietii. Persoanele cu probleme de auz sunt adesea afectate si pe plan emotional si psihologic din cauza capacitatii limitate de comunicare si au nevoie de sprijin din partea familiei si scolii pentru a se integra in societate si in mediul profesional.
In Romania nu exista surse oficiale in ceea ce priveste numarul de tineri cu deficiente de auz, multi dintre acestia nefiind inregistrati. Proiectul “Vreau sa stiu” a venit in sprijinul scolilor oferind instrumente si activitati educationale ce pot fi folosite de toti elevii, ajutandu-i pe tinerii cu deficiente de auz sa se alature colegilor lor in demersul pentru o viata independenta si activa.
Proiectul s-a derulat in sapte licee speciale din Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, Focsani, Buzau, Galati si Iasi si a fost finantat de Fundatia Orange in cadrul programului “Lumea prin culoare si sunet”. (A.D.).